Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сериозна врска со муслиман

Дискусија во 'Љубовни проблеми' започната од inlove80, 27 април 2011.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. miss.bitch

miss.bitch Активен член

Се зачлени на:
    24 декември 2013
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    18
    Али ,се е тоа табу за македонскиот народ! Тука глумиме метропола а уствари сме заостанати у секој поглед ! Демек ние сите,толку нашетани,напредни ! У што толку напредни? У идење со различен дечко секоја вечер? Едноставно,ужасно сум против оние кои ги осудуваат врските од две различни вери ! Сите така зборат,дека уште не се нашле у таква ситуација.Како минува времето,више неможеш да процениш кој е турчин,кој е наш,кој е албанец,кој е ром !!! Сите од убави по убави,модерни !!! Ама не е дојден моментот.Ќе дојде моментот,тогаш ќе видиме дали ќе играат предрасудите или ЧУВСТВАТА !

На Avenged му/ѝ се допаѓа ова.
  2. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.494
    Допаѓања:
    3.972
    Е на жал драги мои ова е Македонија. Односно Балкан . Ние сеуште живееме во 18 век . Пример во Америка да слушнат вакво нешто ќе се изнсмеат дали идеш со муслиман, православен ,католик,будист итн.
    Лично јас не сум против ваква врска зошто сите сме луѓе . Само не ми е јасно зошто има такви предрасуди кај нас . Што ако биде наш па да не ќе нема проблеми и совршена ќе ти биде врската .
    Ма дај живи глупости.
    Јас мислам дека нема никој право да осудува кој со кого иде и дали е ром, турчин,албанец,боснаец и така натаму ако се сакаат им е убаво нема зашто другите да ги осудуваат .

На glosipgirl, eloves, Sanjichka007 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. MissSpark

MissSpark Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    1.287
    Возможно е да се случи хармонична врска доколку и двајцата се либерални околу религијата и не живеат со родители кои се препобожни. А реално, иако денес е модерно да си атеист шансите под нашето поднебје да нема проблеми од надворешна страна се премали.

Јас велам, ако навистина има љубов, почит и разбирање, религијата не треба да претставува проблем. Ќе си тераат додека им е убаво и двајцата се среќни.

Но сепак, мое мислење е дека едниот ќе треба да ја промени религијата, доколку нели веќе станува збор за брак. Дете израснато во семејство подложно на две, ако можам да речам спротиставени религии е подложно на сите оние семејни проблеми - ќе славиме Велигден или Бајрам, смееме ли годинава да китиме елка, мешање на семејствата на двете страни, притисоци и слично.

4. diamonds.in.the.sky

diamonds.in.the.sky Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    196
    znaci moi bliski prijateli, koi veke se vo brak 5 godini i imaat prekrasno devojce se od razlicni religii
    zenata e hristijanka a mazot musliman, od turcija
    si ziveat vo makedonija, ovde rabotat, prekrasno semejstvo se prekrasni luge, gi slavat paralelno praznicite i na dvete religii i deteto e vospitano vo duhot na dvete religii..
    Gledajte go covekot, ubavo da vi e so nego, ama za se prvo treba doma da se razgovara so roditelite so otvoreni karti.

На ninja35, Candid, Twinkles и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Ninna4

Ninna4 Нов член

Се зачлени на:
    19 февруари 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Moже да кажам дека го имам истиот проблем,во врска сум со муслиман.. функционираме одлично, воопшто не зборуваме за верата, националноста. Тој ги почитува моите празници јас неговите. Кога ќе го погледна не гледам на него која вера е или било шшто туку гледам човек кој е многу добар и искрен. Ама проблемот е тоа што кога ќе дознаат моите дома не можам ни да замислам што ќе се слуци, само кога би можеле они да го видат онаа што го гледам јас.. Toj на неговите им кажал и тие му кажале само дека тоа е негово право и тие немат што да се мешаат и дека секогаш ќе ги подржуваат неговите одлуки :?:

На Saricko му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.012
    Тоа што не разговарате за верата колку е добро толку и не е.
    Треба да разговарате, да видите на што се, што ќе биде понатаму. За да нема изненадувања непријатни во иднина.

На karak, feminium и H.VAGA им се допаѓа ова.
  7. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    немам ништо против ова, има многу околу мене што се во мешани бракови и не баш лесно, бев во една кратка врска и тоа што и тој беше од мајка македонка а татко босанец, мил беше и во црква одеше ама свеки не палеше, илзагав некое време со него, но кога почна да разговара за брак се откажав, несакав на моето дете да му даадам муслиманско презиме и име, и се откажав, срекно на сите што сте во вакви врски но убаво размислете пред да направите поголем чекор :)

8. angela19

angela19 Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    130
    Знам многу негативни примери на оваа тема.
    Едната ми е комшика од преку улица и средно завршивме заедно. Почетокот на средно, прва година се фати со еден дечко албанец. Сите од клас и зборуваа да се тргне од него дека ќе си направи проблем дома таа не слушаше. Доаѓаше на одморите тој ја бараше, заедно одеа по храна, се држеа за рака во школо и тие работи. Колку пати ги сретнував низ кафулиња и паркови исто така за рака како секој нормален пар. Кога ние почнавме трета средно во истото школо дојде да учи брат на девојчето што одеше со албанецот, прва средно. Таа малку се смири го немаше она држење за рака и лигавење по ходници. Незнам како и зошто за време на училишната настава во училишниот двор дошло до конфклит мешу група албанци и македонци. Во албанците беше дечкото, во македонците брат и. Дечко и пред сите јавно му го плесна на брат и дека оди со сестра му. Го засрами и понижи 100% за сите пари. Другите албанци почнаа да се смеат и нешто на албански да зборуваат помина и тоа. Брат и пред цело школо и залепи шамар. А да не зборувам за кавгите дома што ги поминаа. Секоја вечер викања, расправии татко и само колку пати покрај нејзе и мајка и ја тепаше. Полиции само колку пати доаѓаа. Па бркања од дома, абе циркузи секој втор ден.
    И таа неможеше да го издржи тој притисок веќе па се тргна од него ама за жал касно беше. Знам дека еден период типот пак и вртеше ја бараше во школо ја замараше ама таа не попушташе. Знам дека тој заврши четврта средно и се ожени. А таа остана сама. Дома немаа доверба во нејзе, на улица сите кога ќе поминеше правеа цц, постарите ја озборуваа ептен. Другарки немаше и ден денес нема. Знам повремено да ја повикам на кафе кога сум сама дома, и не сте свесни колку само се кае девојчето. Самата ми го раскажуваше ова во детали иако бев сведок. Татко и к**ва ја нарекувал. Брат и отиде во друг град да учи и седи во интернат само поради ова, цело школо му се смееше. Сега работи и штеди сакала да почне да работи во друг град, зошто јасно е дека овде иднина за нејзе нема.
    Другата пак на сестра ми школска од основно. Девојчето тој период беше ептен мирна и повлечена. Знам дека нејзините се разведоа и мајка и замина во странство, татко и се прежени. И за нејзе сите зборуваа дека одела со муслимани, албанци, лично ја видов неколку пати ама незнам дали момчињата беа албанци. Ден денес ја среќавам сама низ улиците, нема друштво нема никого.
    Заклучок од сето ова? Ваквите врски никогаш нема да бидат прифатени. Немам ништо против муслиманите, напротив како мала кај нас дома доаѓаа на татко ми пријатели турци, албанци, босанци си играв со нивните деца, ама за врска не би никогаш. Зошто ако еднаш ти залепат етикета "еве ја онаа што одеше со албанци" тоа веќе никогаш не се брише. Можеш да пробаш да почнеш од почеток ама секогаш ќе те следи минатото. Тоа е.

На Maaaaaaaaar1, kjukli, peperutche21 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.987
    Допаѓања:
    12.685
    За кој град збориш ако не е тајна?Памет во глава. Пред да направите нешто размислете за последиците. Посебно во Албанците никако доверба. Јас работев во голема фирма каде имаше едно 20% можеби муслимани. Колешка одеше со Босанец. Нејзините се интелектуалци и ако дознаеа мислам дека ќе ја истераше татко и од дома, бидејќи беше строг. Среќа тоа беше тајно, и не ја дознаа. сега има маж Македонец, супер прилика најде и се омажи. Имам колега Турчин кој е прекрасно човече, не е нешто затупен по религија, и досега немал девојка муслиманка. Значи живее во македонска населба, учел со Македонци, работи со нас, има веќе во фамилија роднини Македонки и сите девојки досега му биле Македонки. Ви себе не сум помислила нешто лошо за него, не па да кажам. Еманципирани се неговите и самиот си кажува дека при избор на брачна партнерка самиот ќе одлучи, без мешање на родители. Ама таквите се ретки. Еве тој е прв либерален муслиман, практично муслиман е затоа што се родил во такво семејство. Сепак очи 16 отварајте, посебно за Албанец, оти се знае дека кај нив пушки, пиштоли играат и ножеви ако не е по нивно.

10. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.987
    Допаѓања:
    12.685
    Се е до личноста, а личноста ја прави и религијата и воспитувањето од дома. Ако го учеле дека треба невина да земе, да го верат на 20 години, џабе мислиш дека е до личноста и дека не се сите исти.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.651
    Допаѓања:
    79.489
    По мое мислење, тоа е нешто најпогрешно што може една девојка да направи. Само од љубов не се живее. Подоцна триста проблеми ќе излезат од таа врска. Многумина летаат во облаци и не гледаат некои битни работи. Љубов, ма немој ?!

На FilipTraum, samovila.red., ennaz и 4 други им се допаѓа ова.
  12. sanya.n

sanya.n Активен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    85
    Jas ne go osuduvam toa no za Zal kaj nas sekoj takov Ke bide osuden.

13. Скопјетесакам

Скопјетесакам Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2015
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    9.191
    Ако љубовра е искрена,ни вера а ни па незнам што може да ги раздвои.За жал нашиот менталитет не дозволува љубов на различни вери,бидејќи сеуште сме под турско ропство.Иначе јас ги подржувам врските од различна вера без разлика за кои вери станува збор,ако и двајцата партнери се од патријахална фамилија нема да имаат ама баш никакви проблеми.Кога ке видите веќе кај нас во мкд почнуваат родителите да им бираат дечковци на нивните(намазани) ќерки,некој што има пари.коли,куќи,бизниси,едноставно гледаат со богат да си скрасат судбината на нивната си керќичка,е од такви фамилии си патиме,не гледаат детето да им е среќно со некој што оно ке си го одбере,него да има пари она во животот,да ужива,а дали ке биде тепана малтретирана не е битно,па и да ја тепа шо има везе ке помине.

На eloves, Едно Чупе и joy1 им се допаѓа ова.
  14. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    2.947
    Kаква врска не зафркавајте.
    Имавме 7-8 колешки албанки во група од 45-50 луѓе и ги молевме да дојдат на апсолвентска онака од култура, последен ден заедно може да не се видиме. Културни беа повеќето, али ниедна не дојде. Тоа е почитта што ја имаа и кон колегите и кон професорите. За врски да не праиме муабет.

Имаше еден професор онака му текна на предавање еднаш ги праша зашо најголем дел од нив не фаќале дечко што не е муслиман? И овие дури налутени, тоа важи и за вас и за вашите деца професоре.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  15. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.002
    Допаѓања:
    51.835
    Абе сто примери можете да наброите, и пак нема да знаете како е ако не ви се случува вас. :)

На Maaaaaaaaar1, Ketchup, fighter и 8 други им се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.963
    Допаѓања:
    219.397
    ^
    Верувам не дошле бидејки и самите биле приморани да не дојдат, а не бидејки немале почит кон колегите, едноставно таква им е верата и обачаите и тоа си е нивно право, а и нема потреба од замарање кој дошол и кој не дошол.

Секој има право да си бира и да љуби тоа што му одговара нему, ако тој е среќен и исполнет во таква врска џабе зборувањето од настрана, кој што ќе каже е небитно за околината.

Одамна повеќето од нас научиле да јадат свој леб а да не берат туѓо гајле тоа е формулата за среќен живот и воедно брак.
    Од таквите предрасуди и малограѓанштина македонијава ни е таква каква што е, малку понастрана од таа географска област луѓето живејат мирно и пристојно без предрасуди, се мажат/женат со кој тие сметат дека е најдобро за нив, и е сосема нормално.

Да така не го берете туѓото гајле за народот бидејки не сте му во кожа а ниту тој зависи од вас ниту е дошол на ви подјадува, со кој сака да стапи во брак е негово лучно право, свој живот свое право на одлука и селекција.

На Rose96, Dgirlll, Sanjichka007 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    Примеров со апсолвентската немаше врска со темава.
    Ама океј, битно нешто да се каже. :D

На Dreamer, ku4ence, Ketchup и 8 други им се допаѓа ова.
  18. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.214
    Допаѓања:
    56.858
    А па прашањето од професорот... што да ти кажам. :D

@Priroden, ме интересира како успеваш сите теми да ги поврзеш со женски од твоето окружување. :?:

На gothchick, tessie, Priroden и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. dmbalea

dmbalea Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2015
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    48
    ја лично никад не би идела со муслиман каков и да е ! гадно ми е и македонци да идат со муслиманка ! Викате љубов? Не дај боже муслиманка да иде со православен,одма би добила етикета "роспија" , доколку би се дознало тоа! Македонките се почесто идат со Муслимани , но после кога ќе раскинат колку ги ругаат тие се не свесни . Албанците се зло, другите се барем по'нормални .

На Tanjamm и okcenzi им се допаѓа ова.
  20. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    Абе од затуцани размислувања, подалеку. :D

На ku4ence, Ketchup, nat17 и 7 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.