Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сериозна врска со муслиман

Дискусија во 'Љубовни проблеми' започната од inlove80, 27 април 2011.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. WomanInRed

WomanInRed Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2011
    Пораки:
    1.605
    Допаѓања:
    1.607
    Браво нена ми ги зема зборовите!
    Сега ти од неколку примери што можеш да ги изброиш на прсти, генерализираш и викаш дека сите биле такви?!
    ЈАс никогаш не ги делам луѓето по боја, религија, јазик.. За мене можат да бидат само добри и лоши..
    Јас самата потекнувам од мешан брак, татко ми и мајка ми покрај различната националнност имаат и различна вера и никогаш не сум имала потешкотии или не дај боже комплекс. Татко ми никогаш не ја терал мајка ми да не едуцира стриктно како муслимани или пак не дај боже да ја смени религијата, многу добро да го знам и албанскиот и македонскиот. Зашто да се бедирам?! Кај нас дома се се славело и велигден и бајрам и рамазан ...
    Сум знаела се што треба да знам и за исламот и за христијанството! И послем сме биле и јас и сестра ми слободни да се определиме самите како што сакаме..
    Мене воопшто не ми е битна националноста, туку човекот..
    Сватив дека светот е доволно голем и убав (којзнае со кого и каде ке се земам) ..Побитно ми е да имаме слични сваќања и разбирање отколку тоа што е по националност и религија..

На eloves, Filiposka, ViktorijaMari и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.985
    Допаѓања:
    12.683
    Како сакаш ти си знаеш. Ама јас од нив немам видено нешто добро баш од Албанците, не сите муслимани. Еве кажувам дека Босанците и Турците се еден век понапред, ама Албанците....Па еднаш ли се тепале по автобуси и смао еден ли се тепал?Па тие нас нели не навредуваат кога ја запалила црквата во Лабуништа, и што требаше ние да ги иселиме по таа нивна логика, како тие што прават. Јас се плашам од нив, тоа се опасни луѓе, наоружани. Живеам во општина каде ги има доста. Кога ќе видам толпа ги избегнувам. Цивилизирани има овде што ги знам , ама тоа се десет луѓе, не повеќе. Не дека се многу арни, ама си тераат своја работа. Сепак ти си знаеш. Ќе се заљубам во Србин, во Хрват( нив па ги почитувам ептен0, ама во овој 21 век каде се е од интерес и се се материјализира, ти ми тврдиш дека некој Албанец( а тие пола се спремни оружје да земат против нас) се заљубил. Јас семејство не би губела заради некој таков. Сепак родителите не создале и одгледале, при толку убави нажи мажи не би се залетала за Албанец од причина и се многу грди. Тие милион погрдни зборови имаат кажано за нашиве жени , демек ние немаме пари па тие не е???? и пари за кафе ни давале. Уклучи се на друг форум или на фб каде има песни наши ќе видиш коментари од Албанци. Може твојот не е таков, ама 90 % се такви.

3. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.985
    Допаѓања:
    12.683
    Викаш ненормален примерок што се моли Албанец 5 пати на ден. Па прашај ги, се молат ако не во џамија, дома на килим. Од карши ми е џамијата и цел град го вознемируваат со таа молитва затоа што ечи. Се молат сабајле, напладне, и поладне 16 и 30. Епа тоа се Албанци бе луѓе, еден куп ги има , не се ненормален примерок туку нормален. Осудувајте колку сакате, Албанците ги немам видено во позитивно светло и не можам да ги фалам. И Ромите се муслимани, ама еве овдека кај нас Албанците не им даваат на Ромите да стапнат во џамија и се тоа нели дека многу се добри и фини. Не , сакаат се да биде нивно и само нивно. Само сила да употребуваат. Дозволно е тоа свиркање по улица и дофрлање “срце многу си убава“ и тоа “ооооооо“ кога ќе те видат и ми се гади од нив. Тоа е нивната култура иако е 21 век. Урлање и свиркање, можеби има , еве знам во Ченто жена Македонка, маж Албанец католик. Кое фино семејство, со две ќерки преубави. Ама тоа се многуууууу ретки случаи. Овој беше католик не муслиман...

4. Filiposka

Filiposka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    261
    Има и многу Македонци што се покажале во негативно светло па така да не можиме да речиме дека ВЕРАТА е крива......така за тие исвиркувања и задевања е криво ДОМАШНОТО ВОСПИТУВАЊЕ........а да бидеме реални тоа го прават и Македонците не само Албанците.......а и молењето е индивидуална работа и да го прават пет пати тоа е затоа што сакаат......и кај нас во црква кога ќе појдиш има некој што се клањаат до земја(свкрва ми на пр.) и некој кој што по мене нормално ќе се прекрстат па сега ни едните ни другите не се фрикови туку едноставно секој различно си го сватил и си го прави тоа

На tessie, eloves и nena2010 им се допаѓа ова.
  5. sweat2

sweat2 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    80
    Поарно би се заљубила во турчин,отколку албанец значи понекултурен народ од албанците нема
    вулгаризам страшен,насилство големо
    и тоа од ден на ден МК станува опасно место за живеење поради албанците кои сакат да ни ја поделат и освојат Македонија,па затоа не би ризикувала со такво племе да си имам работа
    имав врска со турчин и тоа културен без предрасуди,ме разбираше,свакаше и многу ме сакаше,ама моравме да прекинеме поради несигурната иднина по долго размислување му раскинав што беше тешко за мене,ама сепак морав заради конзервативноста на родителите..........

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.985
    Допаѓања:
    12.683
    Со ова се сложувам потполно. И Турците се муслимани, ама се многу подобри. Тие се лојални и не сакаат нас. Ги доживувам како пријателски народ. А за Албанците еднаш рано сабајле тројца го начекале брат ми сма низ град и крв од нос му пуштиле од тепање. Среќа наишол некој човек и од страв избегале. Да точно, сега да ми се пружи прилика бегам од МКД и не се враќам. Овдека живот нема од Албанците. Не ми пречи нивната вера, точно, ама ми пречи глупоста, насилството. Прашајте ги Србите на Косово ни криви ни должни како живеат во страв секој ден. А немаат кај да бегаат. Мојата земја ја доживувам како погана баш заради тие Албанци. И да се заљубавм во таков?Па само презир осеќам.

7. veronikaveronika

veronikaveronika Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    132
    Како не бевме сите атеисти?!?

Тешко е да се биде со човек муслиман во земја како Македонија. Ние попрво би прифатиле Кинез или Црнец(читај Афроамериканец ;) ) отколку Албанец. А и има зошто, историјата ни е таква, поделбите се повеќе од очигледни.
    Таа 20 години, Македонка, а тој Албанец од 30 години, а бре љубов на сите страни. Таа ја менува верата, оди кај него, раѓа дете и го колне животот! Клише, не? А бре во Арачиново дел од мажите имале и по три жени?!? Е имаат, ама треба некој со трезвен памет да ги погледне работите и да одлучи што ќе прави со својот живот!
    Да не се разбереме погрешно, јас верувам дека врска помеѓу двајца од различна националност и тоа како е можна, ама само тогаш кога и двајцата стојат цврсто на нозе, се искрени меѓу себе и ги поттргнат двете семејства малку понастрана. Иако, да признаам не е на одмет по можност да се иселат и во друга држава. :D
    Шала на страна, преземањето на едната или на другата религија ми е несфатливо. Ако се сакаме такви какви што сме, зошто е потребна таа жртва!?! Инсистирањето за такво нешто е првиот знак дека нешто не е во ред.
    Исто така, ако и двајцата се зависни од родителите, тогаш врската повторно е речиси невозможна! Утопија ми е дека во Македонија, и двете семејства, едно македенско, друго албанско, ќе бидат толку либерални и ќе ја дозволат таквата врска. Ке пукне, барем на едната страна или барем на почетокот.
    Ако „обичната “ врска бара напор, врската меѓу различни националности во земја како Македонија, бара дополнителен напор и разбирање.
    Јас сум христијанка ( повеќе атеист), но меѓу моите пријатели имам и муслимани. И нив си ги сакам исто како и сите останати. Единственото различно ни е што јас фарбам јајца за Велигден, а они праат баклава за Рамазан :D

8. nana2112

nana2112 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    408
    вака и јас да дадам еден пример имаме пријатели каде што жената е македонка,а мажот турчин имаше малку проблем околу тоа кога се зеле се лутеле родителите македонци а потоа се помириле со тоа сега сватоштините си одат едни кај други на велигден и рамазан и другите празници ,а брачниот пар имаат ќерка и син и ги крстија со муслимански имиња но децата одат и во црква и во џамија ,и еве сега пред пола година ќерката се омажи за македонец и таму неговите ја прифатија девојката а пред тоа одеа 3 години без никаков проблем ја одобрувам врската и ја подржувам меѓу македонка и муслиман и било која друга вера бидејќи љубовта нема граници како што има во претходните постови имаше пишувано дека има многу мешани бракови ,еве јас сум во туѓа земја и овде можеш да видиш христијанин со црнец или христијанин со кинез и тоа е највобичаено прифатено овде има мнгу мешани бракови и воопшто не се осудвани од црква ќе повторам ја подржувам врската и со среќа и да заврши со среќен крај

9. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.797
    Можеби пред 10-тина години на запад не гледале на врски со муслимани како нешто срамно или незнам ти што ама баш во 21 век |( од кога почнаа сите проблеми со нив и те како стана проблем врските со муслимани, не е Македонија единствена средина каде се гледа попреку на врските со муслимани, секаде е веќе така :!:

Јас сум во држава каде во последниве 10-тина години се населија огромен број на муслимани и постојано праваат проблеми, никој не ги сака, не се мешаат со никој, не го почитуваат законот, насилни се, ништо не работат, раѓаат по 10 деца и ние што плаќаме данок им ги издржуваме децата додека тие си ги прчаат :@

Така да тука ги перцепираат како гнасни, насилни луѓе кои ги облакаат жените во бурки додека мажите си шетаат по шорцеви и на ниту еден родител не би му било ок детето да му заврши со некој таков.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.985
    Допаѓања:
    12.683
    Моја другарка во Охрид се смувала со муслиман тука од МКД, и мајка и цело време трубеше дека не е за неа, да не мисли на него. Што не и ветувал, и кажувал ќе ја води во Холандија, да бега со него. И таа загреана беше , среќа не продолжи со него, инаку којзнае каде ќе ја одведеше и што ќе ја снајдеше. Се распрашала преку колеги, човекот, нити студент, нити работи, само се коцка, долгови до гуша, мајка му била некоја неморална разведена жена. Сакал девојката да ја искористи за пари бидејќи има добра плата и плус во странство работеше. Доверба во нив нула. Кога ќе ги погледнам околу себе жените се омажиле млади, убави со момчиња кои нивните ги прифатила и после пола од нив живеат лошо, па што останува за девојка која во старт сака да избега од сите, во старт има сериозне пропуст и шансите за среќа се многу мали.

11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.258
    Допаѓања:
    113.601
    како прво треба малку вниваваш што пишуваш, јас немам врска ниту сум имала Врска со Албанец. Јас во мојот пост зборував за муслиман како вероиспосвест, а муслимани не се само Албанците. Темата е Сериозна врска со Муслиман. И јас имам 15 години живеено во населба каде живееле претежно Албанци и многу убаво знам какви се, и на што се се спремни. Пред да седнеш да напишеш нешто, те молам во иднина да земеш воздух убаво, да избориш до 10 и да се смириш, особено кога цитираш нешто и извртуваш.

Никаде немам напишано дека е ненормален оној кој се моли 5 пати на ден. Напротив, ненормлаен е оној кој убива и прави злодела, а дали се моли 5 пати на ден или 15 тоа мене не ми преќи воопшто исто како што не смее ни него да му пречи ако јас си ја кажувам 15 пати на ден Оче наш, си палам кандило дома пред икона и тропаат камбаните во црквата . А тебе девојко ако ти смета завивањето на џамијата, иселисе во етнички чиста средина ( ако најдеш таква) па нема да ти смета. Не навлегувам за твојот став према Албанците како народ, тоа си е твое, но пак ќе речам не се само Албанците муслимани. . Јас сум живеела во зграда од каде преку балкон ги гледав каде што се молат во дворот на џамијата, и ете ме пораснав. Жива здрава, весела. Ме будеше во 4 и пол наутро џамијата, не велам не ме нервираше, ама омраза кон верата ( ни кон било која друга) не сум развила. Така да ти можеш да си коментираш на тема Врска со Албанец и таму твиоте постови се издржани, нормално тоа си е твое гледиште. Ама да навредуваш туѓа вера, ни тебе не те прави подобра од нив, ниту пак добра христијанка.

На Filiposka и WomanInRed им се допаѓа ова.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.985
    Допаѓања:
    12.683
    Ти кажаа и другите, доволно си возрасна за да знаеш што сакаш, а што не. Сите денешни грешки утре ги плаќаме. Не можам да обожавам нација која сонува за етнички чиста држава. Народ кој тргува со органи, дрога, ја цица државата, не почитува закони , за мене не народ.

13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.258
    Допаѓања:
    113.601
    Ти реков и пак ќе ти речам, не мешај народ и нација со вера!!!!! И јас не ги сакам Албанците кои прват работи кои ги наброи. И мене многу работи не ми се прави, ама тоа е. Ако имаш шанса бегај од овде или еве бидејки си упола помлада од мене, работи на тоа тоа да се искорени.

14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.985
    Допаѓања:
    12.683
    Да има кај да се бега би бегала. Овде ју простори не ми врши работа да бегам, бидејќи и таму е криза како во МКД.

15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.258
    Допаѓања:
    113.601
    Млада си имаш време па бегај во Европа, само пази таму да не е заљубиш во некој Мајкл или Михаел што всушност е Мухамед или Мухарем :D :D

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.985
    Допаѓања:
    12.683
    Не се секирај, сум шетала доста и не сум се заљубила. Јас избегнувам авантури што можат да бидат опасни. Во такви врски однапред осудени на пропаст не влегувам.

17. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.985
    Допаѓања:
    12.683
    Земи момче Македонче па да видиш што е рај.

18. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    Можеби љубовта нема граници, но самата вера создава граници, колку и да мислиш дека си надминал се, исламот ќе те зароби. Не знам дали да ја презирам верата или луѓето, и двете би рекла, не можам да ги поднесам шиптариве бидејќи како што кажа и Тања мислам,од ден на ден се по неподносливо е да се живее со тоа неписмено и крвничко племе. Без разлика што ќе пише некоја албанка на форумов, тоа е реалноста па колку сака нека ја мачка со кремче она. Ѓубриња се и не знаат за љубов особено со православна македонка, гледаат само да ги искористат тие што се мутави.
    И ајде ја заебал, демек љубов голема, се земале и оп после она мења вера, се забулува, раѓа деца и задолжително им ставаат муслимански имиња, им ги сечат после и ред други работи. И тоа ли е ЉУБОВ? Ах до каде со таа наивност, ако е тоа љубов, немам зборови. А што не земе шиптарот да смени вера за жената христијанка? Зошто не дозволи децата да се викаат со македонски имиња, е тоа нема да сретнеш, зашто тие се прават доминантни во се, еве полека но сигурно го превземаат светот. И немојте да мислите дека во Германија или сл.се до толку демократски, либерални и не знам што и дека прифаќаат такви мешани врски, зашто и на нив им е преку глава од се и се обидуваат да ги спречат да им ја земат државата, неонацистите реагираат и сакаат да истераат се што не е германско и христијанско.
    Турците можеби се подобар народ од шиптарите, сум слушала дека и ќе ти помогнат секаде каде што ќе се најдеш во проблем (демек, не знам колку е точно) ама и тие се муслимани, и сигурно дека нема за љубовта кон една христијанка ТИЕ да сменат вера и да си го крстат синот Павле,Петар или ќерката Марија, Елена и сл.
    Сериозна врска со муслиман :rofl: само на Месечината :rofl:

На Dvolicen и Tanjamm им се допаѓа ова.
  19. MerlinMonro8

MerlinMonro8 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    209
    НЕ ! Едно големо НЕ ! Никого не осудувам и никогаш не сум се чудела кога некоја девојка ќе ми каже дека е во врска со муслиман но сепак не ! Без разлика од која држава е и она демек љубовта нема граници,незнам што таму немала.Е баш и не е така, aко беше така природно немаше воопшто да се зборува за ова и никој немаше ни да го забележува тоа. Но за пријатели е сосема друго. Имам една другарка турчинка во ист клас сме и можам слободно да кажам дека она e најдоброто девојче од мојот клас и една oд најдобрите личности што сум ги запознала :***

20. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    465
    Здраво.. значи, им се обраќам на сите оние што се спремни да ме советуваат, или пак биле во слична ситуација, а ќе ве замолам сите вас што имате да кажете нешто во врска со тоа како е невозможно, неприродно или тн. да не додавате уште коментари, пошто сепак тоа си е ваше мислење, а јас лично со мои гледишта и ставови, не се согласувам, така да , да не дискутираме и оправаме, секој со своето мислење, битно мене ми треба совет.
    Напишав и на уште една тема за овој проблем но не добив одговори, можеби не е толку посетувана, па еве ќе пишам и тука.
    Имав врска од скоро 3 години со Албанец муслиман. Овие зборови, дека е албанец, и муслиман, скоро воопшто и не сум имала прилика да ги спомнувам во текот на нашава врска, и сеа дури и чудно ми е, пошто него го запознав како личност, а не како нација или религија. Значи тотално не обрнував внимание на тоа, пошто тоа , барем во мојот мозок и сваќања, не играло никаква улога, затоа и свесно сум влегла во таа врска, и свесно сум му дала шанса на душата моја да ја запознае неговата.
    Тој е личност што ги содржи скоро сите работи што ми се допаѓале, имавме прекрасна врска и убави моменти, се согласувавме, и се течеше најнормално. . Тој е постар малце од мене, а јас, во години каде што нити не сум спремна за сериозна работа како свадба, нити па не ми вршат од дома притисок за тоа...
    Додека кај него, е поинаку. Почнале некако да го притискаат со некои муабети, и да го притискаат дека е веќе време да ја прекине врската со мене, поради тоа што би требало да бара жена, а јас тоа не сум можела да бидам.
    Предходно, вооопшто значи, не сме ја разговарале оваа тема, поради тоа што кога ја почнав врскава, никој не ми гарантира што ке се случи утре,и сакав едоставно да уживам максимално, да бидам среќна во деновите што ми следат, и да не зборувам за тоа, зошто нити нејкам некој нешто да ми вети,дека ке ме венча или не знам што,нити пак ја самата се стремев кон тоа за на пример 2,3 години од коа се фативме. Мислам дека ми е прерано за тоа. Ама, сега дојдовме до момент кога тој реши да зборуваме за тоа, пошто сватил дека личноста што ја барал сум јас, и дека не знае како би се соочил со тоа да ме нема во неовиот живот... Беше тежок период за двајцата, размислувавме сто варијанти што би можеле да направиме, но тој, не е спремен да се соочи со неговите во врска со тоа да им противречи заради мене.. .Ми објасни дека едноставно, да знаел дека нема ништо да им се случи, и би си заминал, ама не сакал да е себичен и да мисли само на себеси, поради тоа што м,ајка му ептен се грижела, и плачела затоа што тој сеуште не само што не е женет, туку и нема сериозна врска за женење... и еднаш предходно веќе ја шокирал со некој прекин на стара врска што требала да му е сериозна, и премногу тешко го поднела тоа, па сега не знае дали би издржала доколку му соопшти нешто вакво.
    И на крај решивме да се разделиме, да не продолжуваме уште повеке време па да стане уште потешко..
    Иако мене, секако мн тешко ми оди, стварно не би сакала да го изгубам, и би сакала да можам нешто да направам во врска со ова, зошто вака ми изгледа како да не правам ништо, а не сум нехрабра во врска со ова, ја знам дека можам и против светот да одам, само што очигледно тој нема толкава храброст, а сепак пати и плаче... некој совет,..?

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.