@danichap Тука се гледа. Бројката се намалува. Вчера се 3 900 нови. Графиконов е на истата страна на worldometer. Стискаш на врвот од секоја колона нагоре и го покажува бројот за секој ден. Ќе пробам и така да сликам. Јави се во полиција и прашај што е работата со сладоледот. Можеби е Lebensmitteln и дозволено е не знам. Ако чекаат ред на 1.5 метар не го гледам како проблем. Ако шетаат надвор исто на растојание не е проблем. Некогаш ќе се 5 души во група, но можеби се семејство. На вакво сончево време никој не прави зло ако е надвор. Кај нас е дисциплина. Децата играат само во дворовите од зградата. Сите се на тераса. Трговскиот и бекераите празни. Во бекераите само леб и лепчиња има и запакувани ствари за Велигден. Колачи и торти и останато нема веќе две недели. Уште за децата да додадам дека исто така не гледам проблем што се голи и боси во туѓ двор. Времето е топло 30 степени. Можеби ги научиле од дома да не ставаат раце во уста, нос. И ние сме надвор да се истрча, ништо не пипка, ако пипне одма го бара средството за дезинфекција, а има 3 години, во близина на детево, ни на децата нема кој да им се искашла.
Најверојатно бројките, крајните ги имам погледнато пред/после апдејтирање и дека се водат во еден ден дел во наредниот. Синоќа кога почнавме дискусија беше 1190000 сега гледам 122 000 утрово, Ваљда ги распределуваат по денови, си имаат некое правило тоа секако. Јас, искрено, очекував и сњ надевав на стагнација, еве не знам како би за една недела во градинка на овие бројки. Да, не е проблем да трчка по туѓи дворови се додека и децата на Трајко Петко не си трчкатаат во туѓите или пак во случајов своите дворови и не се собере мала група од неколку деца кои сакаат воздух да фатат. А колку мало дете ќе разбере дека не смее да се доближува до комшичето не знам...доволно е едно да не го сфаќа поимот корона или значењето и толку е, ќе застана хаос. Не е ова природа, на отворено, или родителот да е во непостредна близина како што гледам на сликана. Затоа 4 фамилии децата дома им дремат, за тие на едната да си протрчкаат на воздух, на раат. Па и во туѓ двор.
Кај нас продавниците за сладолед не беа затворени.Се чудев пред 3 недели кога видов.Многу ресторанти работат ама само за да си земеш и да одиш. Вчера еве бевме во "најозогласеното" место дека многу шетаат.Пред короната еднаш не најдовме паркинг место во зимо, сега накај 12:30 многу малку коли, паркинг празен.Накај 14:30 колите беа тродупло зголемени ама паркинг пак имаше празен.На плажата беше гужва ама сите си седеа по двајца и држеа растојание од повеќе метра.За чудо видовме контролаДве жени од орднунгсамт застанаа и ги пребројаа и премерија сите и си отидоа без некој да казнат Прв пат видов контрола.Мислев нема контроли ама имало Јас не гледам паника во луѓето дури и видов 3 другарки со 2другари.Ама на плажата си седеа разделно по 2 метра, а дојдоа со 2 коли.Не ги фатијаА па и контролата облечена во дречливи елеци секој да ги види и да се прегрупира
За контроли во нашиот крај со цепелин ги прават . Т.е. лета ниско и најверојатно јавува на колегите за да интервенираат. Раздвиженост има доста, ама не групирање. Слаткарниците исто работат и ред се чека на метро и од метро оддалеченост се нарачува. Ние шетаме редовно, ама сам не е пуштен ниту пред зграда.
Кај нас во градот ,врвот на ридот , го контролираа со дрон. Претпоставивме дека е полициски оти точно кај нас подзастана , а немаше други луѓе.
Das Robert-Koch-Institut benennt weitere Einzelheiten zu den bislang 2.107 (Stand: 9.4.) registrierten Toten in Deutschland. Die Gestorbenen waren im Schnitt 82 Jahre alt. 102 der Toten waren unter 60 Jahre alt. Das jüngste Opfer war 26 Jahre alt. 185 der Toten waren zwischen 60 und 69 Jahre alt. 508 der Toten waren zwischen 70 und 79 alt. 968 der Toten waren zwischen 80 und 89 Jahre alt. 340 der Toten waren 90 Jahre und älter. Вчера едно 6 саати бев у природа, си послав кебе на тревата и си лежев таму, си читав весник , цел ден не се вклучив на форумот. Истото планирам и денес , да си направам тостови, ќе земам 2 лименки кока кола и одиме повторно во природа. Времето е супер , ме држи позитивно расположение , денот може да почне.
УмреФ Сигурно ја имале пресметано површината на отворено и поделено со бројот на луѓе, па ако на секој му следува одреден процент на метар квадратрен и плус е оддалечен 2 метра од друг... таман си се А и ова цепелинчево е јако Ај здравје, следната пандемија да ја дочекаме во Германија
Kakо мајка на три деца може само да кажам дека се целосно неразбрани ако станува збор за сладолед. Какво метро какво растојание. Ќе треба да се тегнеме цело време и да дискутираме како они тоа само секунда сакаат да ми покажат каква топка, во што да биде ставена итн. И да, секогаш ќе има некој неразбран(како моиве) кога е сладолед во прашање . Ама гледам мајка татко и деца и фамилијарно сеуште си позаруваат, без ракавици, се бркаат низ супермаркет ...така да што ќе берат гајле за сладолед.
Сакав да прашам баш дали има ограничувања кај вас за деца. Кај нас реал и оби не даваат да одиш со деца.А кај другите ако отидам ме гледаат попреку. Со дете тешко апштанд, тешко да не одат близу до луѓе да се држи за количката.Ние не сме биле тројца во продавница од кога нема градинка се сами одиме.
Никој не знае сеуште зошто е тоа така. Има повеќе насоки но ниту една не е докажана. Се чека да заврши кризата и да се направи едно сиже. Ќе биде од повеќе фактори меѓудругите: - германците од секогаш се поздравувале само со рака без гушкање - антисоцијала на најјако, нема по гости или по роднини, одувек држеле дистанца - дисциплинирани, од прв момент земаа растојание. Оние кои ги гледате на улица се 1% од вкупно население. Сепак 82 милиони се. Чим бројките се такви како што се не се сите на улица. - ресторани, слаткари се работи за пик ап, за таму нема седење - ние сме еден месец во самоизолација од тогаш се сеќавам бевме на прошетка овде и по еден влегуваше во пекара другите надвор чекаа - младите насекаде не почитуваат така и овде, старите исто само што не се мешаат сите сами живеат. Не е како кај нас ќе идам кај баба она нема корона. Баба живее на 1000 км нема да одиш и онака. Вчера слушав за градинки изгледа први ќе ги пуштат погорните класови зошто е неможно деца да држат абштанд. Сеуште е знак прашање дали воопшто ќе има градинки.
https://forum.femina.mk/threads/Сакам-да-кажам.20502/page-3609#post-4888144 Да се абдејтувам има скоро над 2700 камења .Акцијата започна од 30.03. Почна да се шири низ повеќе места во населбава.Децата вредно цртаат и оставаат камења.Ние никако да ја најдеме ама најдовме една на нашиот рид. @danichap мислам и вие може да почнете некоја ваква акција и верувам дека многу деца ќе се радуваат Има и змија од пивски тапи за мажитеАма не е волку долга и скоро почна.
@gjoker4e таман работа да е проблем деца се, мене само ме зачуди што ги пуштиле сами без надзор во туѓ двор, а не се ни знаат меѓу себе, и да ,се доближувале до мм и газдите на мм,они во двор седеле и дошле близу до нив баш дека се деца и не разбираат дека не треба да се доближуваат... времето топло било но не до толку за да се вака облечени А, да после тоа си донеле точачиња па си возеле пак сами и мм стандард, јас сум се притресувала само за син ми без потреба ете германчињата како живееле, така требало затоа и ми прати слика
Не верувам дека се германчиња повеќе на руси ме потсетуваат. Они се безгрижни и сами насекаде. Германчињата си играат исто лабаво, но татко им е секогаш во гаража Вас арно ви е туку јас што ќе правам со косава. Имам многу кратка коса која ако не ја ишишам на месец дена најкасно ми ја прави главата голема како тенџере за грА. Фризеркиве да ги пуштеа со маска со маска барем да ме среди да не се мавам пак кец како пред три години решив да се уозбилам.
Се секјавате кога ве прашував дали да си одам за мк, уште пред апокалипсата. Епа не си отидов. Тука е лабаво до бескрај. Од цела зграда и околината само ние почитуваме мерки. Сите деца се надвор пуштени пред зграда