Можеш со овие резултати да одиш кај матичната и да и обајсниш дека си правела такви испитувања бидејќи си имала такви и такви симптоми. Ќе и кажеш дека сакаш додатно да испиташ интолеранција на глутен. Доколку не може да даде докторката таков упат (мене ми беше препишан од специјалист), да те препрати кај доктор што може. Штом си интолерантна на млечните прозиводи можно е и да си интолерантна и на лактоза. Јас не се придржувам 100% но гледам да не внесувам повеќе работи на кои што сум интолерантна истовремено и да биде во мали количини. Леб месам со безглутенско брашно, намази јадам без лактоза, има безглутенски тестенини во КАМ, има алпско млеко без лактоза и сл. Со тек на време ќе се навикнеш. Јас забележувам голема разлика откако се придржувам. Не сум подуена, не чувствувам замор откако ќе се најадам и ослабев доста.
Не смеам да користам специјално глутен фри брашно, зошто нетолерантна сум и на него. Пробувам да направам некое лепче што ќе личи на лепче од киноа, амарант и овес. Ама на се личи сем лепче, повеќе на некој бисквит сплескан. Хелп!
Хељда можеш? Јас само вакви јадам, преубави ми се. Е не е баш лепче, ама за замена оди во се'. Во рецептчево сум заборавила да пишам и малку мед со квасецот https://forum.femina.mk/threads/Храна-без-глутен.18456/page-14#post-5139423
Ни хељда...а толку ја сакам. Само набројаните. И ништо со шеќер или мед, а ни квасец... Псилиум, пециво и сода можам...
Ептен комплицирано Ништо друго не ми текнува освен да направиш солени палачинки со такви брашна од набројаните, со пециво. Малку потврди, па да ги користиш ко лепчиња. Се надевам бар јајца и млеко/јогурт можеш, па да изведеш нешто такво.
Зошто мора да јадеш леб, јас си правам од овес како палачинки замена ми се за леб, ги користам за тост, сендвичи и сл. Се прават ист однос овеси вода, на пример 1 филџан овесни снегулкк со еден филџан вода, блендирам засшто не ми се свиѓаат со текстура не блендирани и ги печам на нелеплива плотна за палачинки. Имам правено и од црвена леќа ама таа се кисне ја заборавам да накиснам, овие ми се полесни. Јас место леб јадам салата, овие ептен за доручек некогаш. Исто и оризови галети ми се замена за леб, ги пржам со јајца како леб.
Дали има кај нас апчиња што помагаат за полесно варење кај оние што се интолерантни на глутен? Во странство знам дека ги има Gluten Cutter, GlutenEase Gluten Digest.
Дали сте се консултирале со нутриционист?ЈАс се мислам да си заказам кај Др,Митов, да му ги пратам сите анализи кои ги имама и да ми направи план за исхрана. Дали некој има искуство со него? Исто така нетолеранта сум на квасец, што да користам замена, сода или пециво?
Од Биокосмос купувам, пакувано (рефус знае лошо да мириса, иако понекогаш се погаѓа ОК). И во ДМ има, исто од Биокосмос е. https://www.biocosmos.mk/organsko-brashno-od-heljda
Dali na imunologija na klinika ispituvat intolerancija na gluten preku krv? Ili kade na drugo mesto i cena?
Во Стокомак мислам лани имаше, оваа година не се сеќавам дали ги има, вегански беа, се мислам дека без глутен беа. Побарај може имаат пак, не јадам сладолед многу па не ми текнало да побарам.
И јас скоро открив дека сум нетолерантна на квасец... Дали можеби имаш некоја рецепта за леб без квасец?
Здраво,дали некоја има правено од брзите тестови за интолеранција на глутен,тие што се од аптека,и колку се веродостојни?