Цисти на јајниците

Discussion in 'Прашај гинеколог' started by simonceee, Apr 19, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Zaljubena11

Zaljubena11 Активен член

Девојки сакам да ви кажам дека нема некои посебни симптоми. Јас немав никаква болка ништо, си бев едно обично ДЕТЕ кога видов крв на гакичките. Мајка ми е мед. сестра ме однесе на гинеколог и така ми ја открија. :)

2. Zaljubena11

Zaljubena11 Активен член

Преку ехо е без гајле ;)

3. Zaljubena11

Zaljubena11 Активен член

Јас имав ендиометрична циста од 6.5 цм. Бев во Скопје кај др. Славејко Сапунов и тој ми рече дека мора да се направам операција и дека немаше шанси да се реши тоа со вагинална операција (пункција). Со пункција се прават цистите кои се водени, а бидејки ендиометричните уште се нарекуваат и чоколадни се исполнети со некоја течност и ако ја пукнат со игла таа повторно ке се формира. Затоа мене лапараскопски ми ја извадија во Ре-Медика и фала богу веке 3 години јас си немам никаков проблем. :)

4. Zaljubena11

Zaljubena11 Активен член

Лапараскопија во Ре-Медика нас ни земаа 1000 евра.

5. StEfAnIjA-84

StEfAnIjA-84 Истакнат член

Моја братучетка беше во Плодност, искрено не знам колку точно плати, мислам дека беше прилично скапо но многу добро помина :)

6. Irena8888

Irena8888 Нов член

Најдов уште една тема со 74 страни за цисти на форумов ја прочитав незнам колку пати.
    Ми касни веќе 10 дена тоест ми е негде 40ти ден. Отидов на гинеколог мислејќи дека сум трудна отидов цела весела ми констатираше чоколадна циста. Незнам веќе што се не си помислив , од ракови од се и сешто. Ми рече да помине една недела да види случајно да не има бременост пошто вториот тест за бременост ми покажа бледа црта. Тумур маркери се тоа ми звучи страшно, операции. Срцево си го слушам како ми чука цела недела, сите ми зборуваат ја не ги ни следам исклучена сум. Читам дека чоколадните можат да бидат и канцерогени. Паника тешка. Цистат е релатино мала 2 цм. ама јас неможам да функционирам. Секоја чест на некој што ги читам тука за храброста тоест за смиреноста.

7. canary

canary Истакнат член

Дали е некоја од вас запознаена со причините поради кои се појавува ваков вид на циста? Ве молам за информации

8. ladybug1

ladybug1 Активен член

Здраво феминки, денес ми констатираа полицистичен десен јајник и тоа во некоја си блага форма и докторката ми даде Diane 35, многу сум загрижена и сакам да ве прашам дали потешкотии за забременување има дури имаш полицистични јајници или пак и откако би се излечиле тоа останува последица,или пак после се е во ред??? Ве молам за помош,совет,искуство,мислење???

9. Koneko144

Koneko144 Истакнат член

Здраво ве молам ако знаете да ми одговорите
    Со полицистични јајници се раѓаш или се добиваат?

10. detelinkaaa

detelinkaaa Истакнат член

Вака .. имам циста на десниот јајник е околу 4 цм . Ми препорачаа лапроскопија. Меѓутоа страв од самата интервенција немам , тука дали со самата подготовка или пак самата интервенција можат да увидат дека не сум невина. На докторката и кажав дека сум невина бидејќи неможев тоа да го кажем пред мајка ми .Дали можам да си направам здравтвени проблеми од тоа што не им ја кажав вистината ? Дали може да се забележи ?

11. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

како ви открија дека имате циста?

12. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Станав со ненормална болка во јајниците, одма отидов на лекар мислејќи дека се работи за слепо црево. Ми кажаа дека не е тоа и ми рекоа да си отидам на гинеколог. Ме погледнаа на ехо и ми кажаа дека имам две водени цисти и дека кога ќе ми дојде менструација сами ќе пукнат. Гинекологот ми препиша Спазмекс да пијам, во случај да имам пак болки. Од тогаш ми се немаат појавено. :)

13. Westlife

Westlife Популарен член

Здраво девојки
    Минатата недела бев на гинеколог и ми кажа дека имам циста на десниот јајник. Менструацијата ми доцнеше 19дена.Добив вчера.Со доаѓањето на менструација значи дека цистата е пукната или немора да значи?

14. sevdalinkaaa

sevdalinkaaa Нов член

ne mora da znaci, zavisi od vidot na cistata a se razbira i od goleminata, sekako ginekologot trebalo podobro da ti objasni sepak posle menstruacija odi pak kaj ginekologot i ako ne e puknala ke ti prepisat lekovi najcesto primolut nor go davat :) so srekja

15. sevdalinkaaa

sevdalinkaaa Нов член

немора да значи сепак зависи од видот на цистата а се разбира и од големината, има цисти што сами пукаат, но има и такви за кои е потребно да се користат лекарства и не дај боже хируршки зафат, мој совет после менструација да одиш кај гинеколог и да се прегледаш, сепак гинекологот требало да ти го објасни видот големината најчесто го препишуваат примолут нор. Не е страшно скоро секоја девојка/жена има циста :*

16. Westlife

Westlife Популарен член

Ми дојде на 30ти, неколку дена после циклусот бев на гинеколог и ме виде докторката на ехо кажа дека цистата била пукната и немало потреба од терапија.

17. sevdalinkaaa

sevdalinkaaa Нов член

супер си поминала многу ми е мило :inlove:

Westlife likes this.
  18. Emily Dora

Emily Dora Активен член

аааии ја дури сеа ја читам темава.... добиено имав еден ден во тоалет по мала нужда одам мн често а имам болки во десниот јајник кои не се мн чести нај јака болка осекам коа ке ме здоболи навечер додека спијам... да не спагам и ја во ова?(facepalm)

19. ikss

ikss Истакнат член

Драга Емилѕ,според тоа што го знам мислам дека секако не спаѓаш во оваа група :)

20. Makide

Makide Истакнат член

Кои се најчестите симптоми на цисти на јајниците?
    Дали некој може да сподели искуство од направена лапаросопија и хистероскопија ?

Thread Status:
Not open for further replies.