Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Escherichia coli (ешерихија коли)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од LaRagazza, 6 јануари 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.480
    Допаѓања:
    201.358
    Бактеријата ја имаш, во дебелото црево, составен дел е од бактериската флора.
    Инаку, често инфекциите со ешерихија коли знаат да бидат досадни, па треба почесто да се прават проверки.

2. opsednata123

opsednata123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Мојата ќерка која е на возраст од 6 години со прекин мегу секоја уринарна инфекција има Е.коли веќе 3 години.По направени испитувања на детска нефрологија констатиравме дека нема проблем од типот рефлукс,камен во бубрег и сл. ,но сепак остана проблемот со досадната Е. коли која се јавува два пати годишно во голем број 1 000 000.
    По неколку безуспешни обиди да ја излекуваме со антибиотици осознавме дека истата не се лечи со нив, туку само ја маскираат болеста бидејќи бактеријата повторно се враќаше, а антибиотиците доведуваа до паѓање на имунолошкиот систем.
    Во моментов завршивме со терапија од Е капки кои се на билна основа и кои дадоа голем резултат за само неколку дена,но со оглед дека прв пат ги користиме неможам да зборувам за нивното понатамошно дејство .Во секој случај добро е што не употребивме антибиотик.
    Поздрав до сите опседнати со оваа досадна бактерија.

3. baby.90

baby.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    197
    Jas isto zakaciv EC pred dva meseci. Istite bolki pri mokrenje gi imav. Se izleciv so Amoksiklav i caevi od brusnica i uvin, poslednite rezultati bea super. Sega pak osekam bolka pri mokrenje, mozno li e da se povratila bakterijata???? :envy:

4. Ferhunde-87sk

Ferhunde-87sk Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2010
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    41

Да, можно е, се повтара, и јас ја имав истата терапија со амоксиклав и чаеви, но ми се повтори после 2-3 месеци.

5. baby.90

baby.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    197
    c c c znaci nema raat od nea :))) nisto prodolzuvame pak so caevi pa da se nadevam deka ke ja snema zasekogas :) kolku e dosadna toa cudo edno. bidejki mene me bolese i me pecese koga mokrev, mn mi pomogna Intimo gel za intimni delovi od Nivea. Smiruva vo istiot moment koga se tusiram. Se nadevam deka ke mu pomogne na nekoj ova. :)

[mod-kirilica:1fzw2d09][/mod-kirilica:1fzw2d09]

На opsednata123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ragazzagirl

ragazzagirl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2011
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    14
    На opsednata123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. opsednata123

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Борбата против досадната е. коли многу зависи од исхраната, затоа внимавајте, воопшто немојте да внесувате шеќер, масна храна и благо млеко кои ја хранат бактеријата и и помагаат да се развива.
    Ако е во поголеми количини се лекува само со чаеви. По 10 дена пиење на Е капките, мојата ќерка ја намали бактеријата на 25000, што значи дека ќе пиеме уште една доза од нив. Ако веќе земате чај, најдобро е да го земете оној од билна аптека од 12 видови тревки од кои се прави мешавина специјално наменета за Е. коли и чај од пиреј кој е најдобар прочистувач.

Aнтибиотици нема да ти помогнат.Пробај со лекови на билна основа како Е и Е2 капки или нешто слично и многу чаеви наменети за Е коли(види во билна аптека).Сум слушнала за концентрат од сребро и сребрена вода дека многу помагале (види во флаерите од зегин).
    Поздрав.

На baby.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lizza

Lizza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2010
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    17
    Дали тие Е капките може да се купат на приватно и ако може колку коштаат?

9. opsednata123

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Капките ке ги најдеш преку овластен дистрибутер за Македонија Радмила Софревска 075/696-768, а повеќе за нив прочитај на оваа интернет адреса http://eserihija.com/najcesca_pitanja.html#C16.Капките се околу 55 Евра.

10. bonbonka17

bonbonka17 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    8
    Bakterijata ja imav i jas akoro pred edna godina.. primiv inekcija i mi se smiri macenjeto.. isto piev caj od brusnica, antibiotici, mn blago ne smee.. a isto mi kazaa na lekar deka i jogurt pomaga zasto gi ubivalo bakteriite.. a da, i da se mie so kolku moze pozeska voda :)
    E sega me interesira dali moze da e nesto vloseno od bakterijata zasto posedno vreme epten imam bolku kaj jajnicite, matkata tamu nekade.. posto znam i imam citano deka e. koli mozelo da napdne matka ili jajnici.. ???

[mod-kirilica:18oky0jq][/mod-kirilica:18oky0jq]

11. sabota

sabota Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Zdravo majkami ja ima E.C vo mokracata i vo krvta de ke i se izgubi pa pak se povtoruva ,mnogu dosadna bakterija, dali pomagaat tie kapki E,ili pisete mi nekoj lek.Vi blagodaram

a kapkite gi ima samo prekuu taa zenata od koja drzava se kupuvaat.

12. opsednata123

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Е капките за прв пат сега ги давам на мојата ќерка бидејќи скоро ги откривме,и сега за сега успешно ја намалуваат бактеријата во урината,без притоа да користиме антибиотици.Немам подолго искуство со нив за да ви кажам дали можат трајно да ја излекуваат бактеријата, бидејќи досега немам слушнато дека некој успеал трајно да ја отстрани.Даваат добри резултати ако немате камен во бубрег,рефлукс или некоја слична аномалија бидејќи тие ќе мора да ги лекувате, за нив не е доволно да ги земате само Е и Е2 капките.
    Прочитајте го детално сајтот што ви го посочив од интернет за да дознаете повеќе за Е и Е2 капките.Подолу можете да прочитате каде се регистрирани капките, а мислам дека на сајтот за Е капките прочитав дека веќе се регистрирани и во Босна и во Бразил.

"16. Da li su E-KAPI registrovane?
    Da. Registrovane su u Kanadi pod brojem 142998 (Company Code 23895) dokumentom Licensing Document Acknowledgement od 26. marta 2009. godine, Kanadskog Ministarstva za zdravstvo (HEALTH CANADA). To omogucava plasman nasih KAPI ne samo u Kanadi, nego i u Sjedinjenim Americkim Drzavama.
    E-Kapi su registrovane i u Srbiji.

Prema strucnom misljenju KATEDRE ZA BROMATOLOGIJU FARMACEUTSKOG FAKULTETA u Beogradu br. 1471/2 od 21. 06. 2010. godine, a u skladu sa Pravilnikom o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti dijetetskih namirnica koje se mogu stavljati u promet (Sl. List SFRJ 4/85) E-KAPI se, u smislu clana 2, svrstavaju u DIJETETSKE NAMIRNICE, a prema clanu 3. istog Pravilnika pripadaju grupi 13 "ostale dijetetske namirnice". S obzirom na sastav i kolicinu aktivnih komponenti E-KAPI, po misljenju Katedre za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, odgovaraju grupi DIJETETSKIH SUPLEMENATA.

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE SRBIJE, odeljenje Valjevo (ID br. N 861 od 28.07.2010. godine), posle izvrsenog Fizicko-Hemijskog ispitivanja i Mikrobioloskog ispitivanja, na osnovu izjave laboratorije o usaglasenosti i rezultata laboratorijskih ispitivanja UTVRDJENO JE da E-KAPI, tecni instant caj, deklarisane neto zapremine 50 ml ISPUNJAVA USLOVE u odnosu na kontrolisane pokazatelje, prema odredbama Pravilnika o mikrobioloskoj ispravnosti namirnica u prometu (Sl. list SRJ, br. 26/93, 53/95 i 46/2002) i Pravilnika o kvalitetu i drugim zahtevima za caj, biljni caj i instant caj (Sl. list SCG br. 51/05).

Postupak registracije E-KAPI u BiH je u toku."

13. LaRagazza

LaRagazza Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    121
  14. sabota

sabota Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    me interesira sto e toa koren persina ve molam kazete mi da i napravam na majkami od ovoj recept sto go kazuvate ako navistina pomagal.Blagodaram

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.480
    Допаѓања:
    201.358
    Першин е магдонос :)
    И ќе те замолам, следните мислења пишувај ги на кирилица. Тука можеш да прочиташ како ;)

16. sabota

sabota Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    kazete mi podetalni informacii za ovoj lek,dali treba da se vari ili ne odma vo staklen sad se stava. Blgodaram

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.480
    Допаѓања:
    201.358
    Убаво си пишува во рецептот, дека кога ќе се измеша се става во чиста тегла, па се јаде два пати дневно, пред појадок и вечера, додека не се потроши.

18. opsednata123

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Дали коренот од магдонос треба да е свеж или исушен?

19. sabota

sabota Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    здраво.дали некој знае од каде се произведува GеRMANIUM дека кај нас е многу скап,највероватно во друга дрзава е поефтин.

20. Tribbiani

Tribbiani Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2010
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    6
    Ви препорачувам да си купите чај за EC (така и го викаат) го има во билна аптека јас го купив од билната аптека во близина на зоил што е околу 500ден е и трае доста време и има навистина добри резултати помага повеќе од колку антибиотици поздрав.