1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

HPV – дали сте информирани?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    827
    Допаѓања:
    9.098
    Затоа што Пап тестот ти е уреден, доколку на Пап тестот покаже абнормални клеточни промени тогаш се оди на колпоскопија.

На wonder woman5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Fala ti :)

3. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.807
    Допаѓања:
    52.965
    @wonder woman5 не разбирам баш, сега правеше хпв типизација, при уреден пап? Или од претходно го имаш?

4. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Правев прво пап на папот немаше ништо ама јас имав надворешно како брадавица и сакав да направам типизација и излезе дека имам 33, 39 и 11, и докторката ми даде само имуно терапија, друго ништо ниту ме прат8и на некое испитување.

5. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.807
    Допаѓања:
    52.965
    Бидејќи имаш високоризични хпв типови, јас би препорачала и колпоскопија. Не мора тоа веднаш да се направи штом ти е добар пап тестот, ама барем еднаш во годината да си правиш.

6. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Дали треба да се внимава нешто на исхраната дури ја пиеш и терпијата мислам на благо масно солено или нема врска.

7. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.807
    Допаѓања:
    52.965
    Повеќе здрава храна, овошје зеленчук, цигари не, зелен чај можеш плус да пиеш.. А надворешно кондилом имаш? Има тема за тоа, повели линк, можеш таму повеќе мислења и совети да најдеш конкретно за тоа
    https://forum.femina.mk/threads/Кондиломи.1325/page-35

8. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Дали е вистина дека овој тип 33 и 39 биле не карактеритични за мк а притоа јас и имам дечко кој живее во странство, и најверојатно ми е поклон тоа од него ама така ми рече докторката дека овие типови се ретки во мк, а како што читав на форумот и не сретнав ни јас.

9. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    827
    Допаѓања:
    9.098
    Се додека Пап тестовите се уредни, не постои причина за да се прави колпоскопија.

10. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.807
    Допаѓања:
    52.965
    @wonder woman5 не сум слушнала такво нешто
    Советот ми е од искуство со лоши доктори и погрешни дијагнози

11. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Ке побарам уште едно мислење од друг доктор.

На Lolita7 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. *Ива

*Ива Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    380
    Упаѓам во муабет, ама како може чист пап а на типизација да искочи високоризичен хпв? Баш ништо не покажа папот, никакво сомневање?
    Прашувам зошто ако е така, што значи со секој преглед и типизација да правиме за секој случај?
    Ја па каква сум одма се паничам...(facepalm)

На wonder woman5 и Lolita7 им се допаѓа ова.
  13. Lolita7

Lolita7 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    11
    Хпв вирус не мора да предизвика промени во клетките на грлото на матката,може да е не активен.Папот покажува дали има и од кој степен се клеточните промени,од таму и уреден пап тест.Дали сме носител на хпв вирусот,со 100% сигурност може да дознаеме само со хпв типизација. Голем процент од жените некогаш дошле во контакт со вирусот,меѓутоа можно е во период од година-две самиот организам да се избори со него и да го елиминира,без ние воопшто да знаеме дека сме го имале.

На AngIv, wonder woman5 и *Ива им се допаѓа ова.
  14. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    И јас сум исплашена и мене ме зачуди тоа и дај боже да е така, ама сакам да го повторам тестот инаку да чист ми е папот, можеби е рна инфекцијата незнам...

Да точно така папот само по себе не покажува дали постои вирусот мора типицазија заедно со пап.

Последна измена од модератор: 10 мај 2021
  15. Lolita7

Lolita7 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    11
    Исто и јас имам мешана инфекција со 51,73 и 40 со уреден пап последно правен во Јануари.Следен пап ми рече докторката во јуни,па ако покаже папот промена ќе правиме колпоскопија или ако е промена од повисок степен биопсија. Не ми е јасно ни мене зашто тоа чекање да се случи нешто па дури тогаш да правиме испитувања. Можно ли е да се случат големи промени во грлото на матката за 5 месеци? Во меѓувреме сум на витаминска со ц,д,б комплекс,цинк ,селен и со бета глукан.Конзумирам куркума ,зелен чај,ѓумбир,мед со таан. И сега почнувам со вагиналети од кантарион,4 последователни месеци 7 дена после циклус.

16. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Искрено мислам од време на време да си побарате и типизција и покрај уредни пап тестови, бидејќи јас години имам цело време уреден пап, сега на моја сугестија е направена типизација незнам зошто може интуиција нешто ме тераше да направам за среќа, а само папот ете не е показател да хпв инфекција.Кај мене излезе дека имам 2 високо ризични 33 и 39 и нискоризичен 11. Само незнам какво ви е искутвото јас првиот симптом како некое печење и израсток го приметив после депилирање со топол восок, претходно се имам цело време сама депилирано дома уназад 9 месеци почнав да одам на деплирање незнам дали има тоа врска ама ви го пренесувам моето искуство, јас мислам дека е можно и од деплирање така да се пренесе нешто.

17. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    827
    Допаѓања:
    9.098
    Хпв не е инфекција туку вирус присутен во нашиот организам. Пап-от не може да биде показател на хпв инфекција, туку покажува вирусни клеточни промени на грлото на матката кои што наликуваат на хпв и тогаш при ваков пап се прави типизација.
    И што си добила ти со тоа што при уреден пап на твоја сугестија си правела типизација освен што сега си ја тупиш психата со тоа?
    На каков израсток добиен после депилирање мислеш? Може било поткожно влакно, гној итн., израстоците како последица од хпв наликуваат на бемки, на тие бемки што некои ги имаме уште од рагање или на тртки(секако не поради последица од хпв).
    Еве ти во прилог слики од израстоци, последица на хпв тип. how-to-remove-skin-tags.jpg 5299-skin_tags_light_skin-1296x728-slide1.jpg

18. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    На мојот резултат пишува мешана инфекција од високо ризични типови хпв 33 и хпв 39 и ниско ризичен тип хпв 11. ако нее инфекција на наодот нема така да пишува.
    Ако е присутен вирусот секако мора да се лечи така ли треба да се остави да направи проблем тоа е твоето мисење ? Налик на брадавица беше мислам ама како боја на кожата со глгизен спрејот ми помина, но ми се појави после деплирање дали случаност или не незнам.

19. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    827
    Допаѓања:
    9.098
    На пап тест не може да пишува мешана инфекција од тие и тие типови.
    Инфекција е друго, клеточни промени предизвикани од хпв е друго.
    На резултат од типизација пишува кои типови се позитивни.
    Хпв вирус не се лекува. Еднаш го добиваш и го имаш цел живот, при пагање на имунитет се активира, со нормален и појак имунитет мирува(не прави проблеми).

20. wonder woman5

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Еве го резултатот така пишува инфекција јас нема да лажам.

Прикачени фајлови:

На Lolita7 му/ѝ се допаѓа ова.