Хормони

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од YoungLady, 1 октомври 2011.

1. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    912
    Општ матичен да ти даде упат за ендокринолог и ендокринологот ќе ти даде упат за сите хормони според симптомите.

2. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    912
    За жал високи се вредностите на fsh и lh за твоја возраст и не се за игнорирање. Декортинот не би требало да влијае на ова, го пиеме сите што сме во постапка на инвитро. Предност ти се годините и сега позанимавај се малку на темата подобрување на квалитет на јајце клетки. Обавезно испитај анти-милериан хормон кој ќе даде слика за преостанатата оваријална резерва.
    Дали знаеш кога влегла мајка ти во менопауза, обично е наследна раната менопауза?
    Знам дека ти е шок сето ова, по разговоров сфатив дека немаш партнер и тоа сигурно ти створа дополнителен притисок, но пробај да останеш позитивна, денес репродуктивната медицина е многу современа за сите има решение.
    Добро те советувала матичната за замрзнување, само прво да се комплетираат испитувања и да примаш некое време суплементи за подобрување на квалитетот.

П.с побарај низ форумов сите ги кажуваат смокви во маслиново масло како природна опција за снижување на FSH, лично не сум имала потреба да ги конзумирам, а сум читала за неверојатни подобрувања.

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Miroslava12

Miroslava12 Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2024
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    24
    Decki moze nekoj lp za konslutacija

4. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.066
    Допаѓања:
    9.358
    Што испадна со другите резултати?

5. BilanS

BilanS Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    3
    Антимилериан 0.06.. Катастрофа резултатите, еве ми доцни циклусот рекоа да ги повторам хормоните, ми препорачаа Вит Д од 10.000 зошто на последното испитување ми беше 31 а требало да е 90-100. Го направив лекот со смокви и масло и рен со вино, сега барам матичен млеч, се што можам да направам иако немам баш надеж зошто и на ехото се виде дека тешко ќе се извадат јајце клетки, треба да се реагира брзо. Според докторот можно е декортинот да има влијание зошто непрекинато го пиев од 2022 до сега декември а исто да се корегирам, се работи за автоимуно заболување early (не е easy ко што пишав погоре) остеоартрит што исто така веројатно ми ги напаѓа јајниците. Тоа е, ќе правам се како што ќе кажат и само верба во Бога. Ако имате дополнително совет за било каков лек би била благодарна. И ме интересира дали мислите дека електронските цигари Iqos влијаат, некои доктори викаат да премногу, некои дека нема врска ‍♀️

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Antebellum

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.066
    Допаѓања:
    9.358
    Цигарите скроз да ги оставиш, да пазиш и со алкохолот не иде со остеоартирот, ти го активира остеоартритот плус ти активира и уште нешто што ти го немаат откриено. Една автоимуна иде поврзана со друга. Без нервози, добро е штом знаеш дека треба испитувања и брзо делување.
    Ти посакувам убави вести.

На BilanS му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sterne

Sterne Нов член

Се зачлени на:
    27 октомври 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    5
    Zdravo decki.Dali znaete kade moze privatno da se proveri hormonot testosteron? Fala mnogu odnapred

8. Antebellum

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.066
    Допаѓања:
    9.358
    Авицена, Биотек (во Биотек ти е 850 денари).

Во 8ми Септември ти е 50 денари, државно преку Фонд.

На Sterne му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bube15

Bube15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    32
    Здраво . Каде може да се провери инсулин? И дали смее кафе ( турско)наутро пред проверување

10. Alm.

Alm. Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    2.235
    Имам упат за хормони, Т4, прогестерон, пролактин, естрогени, ЛХ, ФСХ, ТСХ. Треба да ги испитувам во циклус или може и надвор од циклус? Не ми кажа гинекологот ништо.

11. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.455
    Допаѓања:
    37.159
    На 3 ден од циклус, тсх не е поврзан со циклус.

На Alm. му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Alm.

Alm. Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    2.235
    А ако е за викенд? Не знам дали работи лабораторијата во мојот град за викенд

13. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.455
    Допаѓања:
    37.159
    Е не знам за другите градови, во Скопје работат и за викенди и за празници.

На Alm. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bube15

Bube15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    32
    Работат во сите градови

15. Mac166

Mac166 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2020
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    6
    Во иста ситуација сум и јас...имам 30 год.. со fsh 28 и амх 0.01.... сеуште не земав терапија се тешам.. барам причина како е можно , зошто... ти почна со терапија?

16. Mac166

Mac166 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2020
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    6
    Во иста ситуација сум и јас...имам 30 год.. со fsh 28 и амх 0.01.... сеуште не земав терапија се тешам.. барам причина како е можно , зошто... ти почна со терапија?

17. BilanS

BilanS Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    3
    Не знам ни јас, исто се прашувам како е можно а бев сосема случајно на преглед и ептен ме тресна ситуацијава. Одма почнав со смоквите и масло и рен во вино секое сабајле на гладно едно ракијско чавче од виното па после 2 смокви. Отидов испаничена во ЊуБорн каде уште повеќе се потресов ми рекоа нема да добијам (месецот ми доцнеше мн) и да почнам со хормонски апчиња Примолут Нор и од нив дека ќе добијам па да дојдам 2 ден од циклус. Добив после 2 дена без нив, отидов пак и ме праша докторката дали ќе почнеме, а инаку не се ни сети на мене дека сум била пред 2 дена и тоа по препорака. Малку бев збунета дека прво рекоа нема да имам циклус а сепак добив и ајде веднаш да почнеме реков не сакам пак да испитам хормони. Испитав, сега амх 0,41 , фсх 7,7 значи за месец подобрување. Планирам пак сега кај друг доктор на мислење дали да убрзам за замрзнеме.

18. Mac166

Mac166 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2020
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    6
    Тоа значи дека ти се подобриле резултатите, значи има надеж може да биде моментално.. те молам само кажи ми ги рецептиве да почнам и јас... јас само на матичен ми рече да размислам за терапија но ќе одам и на специјалист...

19. BilanS

BilanS Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    3
    Мој совет ти е обавезно да одиш и на второ па и трето мислење ама се тоа треба брзо да се реагира а со ова почни си одма. Инаку рецептиве од искуствата во групава ги најдов. Купив смокви на кило од кванташки пазар и маслиново ладно цедено од Кам, Стокомак сеедно. Ги наредив смоквите во 2-3 тегли ги прелив со маслиново до врв на теглата и во принцип треба да се одстоени 40 дена ама јас одма почнав зошто немаме време за чекање. Ренот го изрендав мислам дека околу 400 грама и во бело вино околу литро, на нет пишуваше да е постаро (моето е повеќе на розе дека домашно ланско) ги ставив во голема тегла и да одстои 7 дена,само да не пиеш додека си во циклус, али да знаеш многу е гадничко, црпнувам со кутлача ставам во чавче и на екс.

*Смокви и маслиново

https://ibb.co/twMLnGfP

https://forum.femina.mk/threads/Поддршка-за-сите-оние-што-сакаат-да-забременат.3956/page-783

*Рен и вино
    https://forum.femina.mk/threads/Природни-лекови-за-полесно-забременување.15491/page-2

Последна измена: 12 април 2025